پویا نصرتی
چکیده
بازار سنتی تهران از قدرتمندترین و پرنفوذترین میدانهای اجتماعی و اقتصادی و نیروهای بازار از اثرگذارترین کنشگران اجتماعی و اقتصادی در تحولات دوران معاصر در ایران بوده است. در طول نيم سده گذشته و در مواجه با فرایندهای مدرن در جامعه ایران، دگرگونیهای تازهای در این میدان اتفاق افتاده است که نتیجه پذیرش الزامبخش و ناخواسته منطق این فرایندها، ازهمگسیختگی درونی بازار بوده است. هدف از پژوهش حاضر پاسخ به این سؤال بوده است که بازار سنتی تهران به عنوان شکلی از اقتصاد سنتی در گذار به موقعیت جدید به عنوان شکلی از اقتصاد مدرن چه ویژگیهایی دارد؟ برای پاسخ به سؤال فوق تلاش شد با استفاده از چارچوب تحلیلی نمونه آرمانی دو شکل بازار سنتی و بازار مدرن صورتبندی و فرایند گذار تحلیل شود. نتایج پژوهش حاضر نشانگر این است که موقعیت کنونی بازار، وضعیت در حال گذار و بحرانی است. بحرانهای بازار را میتوان در پنج بخش بحران نظم نهادی، بحران عقلانیت آیینی و معنوی، بحران حکشدگی، بحران منش سنتی، بحران هویتبخش شهری تحلیل کرد. نتیجه این گسستها بیش از آنکه ایجاد تمایزاتی روشن و مرزبندیشده و خالص باشد بیشتر شکلگیری اشکال پیوندی و درهم گرا است.
کلید واژگان: انسانشناسی اقتصادی، اقتصاد سنتی، اقتصاد مدرن، بازار سنتی، بازاریان، عقلانیت، حکشدگی.
ادامه متن در فایل پیوست bazar-tehran
دوست و همکار گرامی
چنانکه از فعالیت های داوطلبانه کانون «انسان شناسی و فرهنگ» و مطالب منتشر شده در سایت آن بهره می برید و انتشار آزاد این اطلاعات و استمرار این فعالیت ها را مفید می دانید، لطفا در نظر داشته باشید که در کنار همکاری علمی، نیاز به کمک مالی همه همکاران و علاقمندان نیز وجود دارد. کمک های مالی شما حتی در مبالغ بسیار اندک، می توانند کمک موثری برای ما باشند.
حامی گرامی اطلاعات مالی کانون انسانشناسی و فرهنگ هفتهای یکبار در نرم افزار حسابداری درج میشود شما میتوانید شرح فعالیت مالی کانون را از طریق لینک زیر دنبال کنید.
https://www.hesabfa.com/View/